Budaörs – Családi ház

Budaörs egykori pincesora mára csak nyomokban fedezhető fel. Valaha volt szőlészet és borászat egyik fontos helyszíne a Márivölgy illetve a Kőheggyel szemközti terület. A löszfalba vájt pincék elé pinceházak épültek. A közel zártsorú beépítést a hegyre vezető gyalogutak illetve “csurgók” (esőelvezetők) tagolták. A pinceházakat a múlt században lakóházak váltották fel. Az utcákkal, terekkel, sikátorokkal tagolt terület őrzi a hagyományos falusias település szerkezetet. A beépítési mód, illetve néhány épület különös figyelmet érdemel. A fentieknek köszönhetően a terület mára helyi védelem alá került.

A tervezett épület helyén a 60-as években emelt kő-ház nem volt érdemes a megmentésre. A 440 m2-es telekterület fele alkalmas új lakóépület építésére. A két területet közel 3,5 m függőleges föld fal választja el. Ebből indul 2 db tároló pince, 10 illetve 30 m hosszúságban. A tulajdonosi igényeket, a helyi előírásokat, valamint a tervezői szándékot összegezve alakult ki a tervezett beépítés. Az utcára merőleges gerincű lakóépület és gazdasági épület közt szabadon megközelíthetőek a fent említett pincék. A pince támfal rejti a hátsó kertre vezető lépcsőt is. A támfal elé függesztett “gyilok járónak” kettős szerepe van: egyfelől vízszintesen tagolja a magas kőfalat, másfelől közvetlen kapcsolatot teremt a lakóépület és a magaslati terület között. Az épületek oldalai mentén meghagytuk a régi csurgókat. Ennek is köszönhetően épületfizikai előnyökre tettünk szert, illetve izgalmas térkapcsolatokra nyílik lehetőség (pl: a műterem esetében). A felhasznált anyagok: sóskúti tömbkő, borovi fenyő és rozsdamentes acél látszó szerkezetek, cserépfedés, valamint horgany bádogozás, vakolt falfelületek.